writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Willy en de chocoladefabriek (2 van 2)

door pisatelj

Alone at last. De RTP-afdeling is nu geheel van mij, ware het niet dat ik in de loop van de dag voorzeker nog ettelijke keren bezoek zal krijgen, wat mij soms niet stoort, maar soms ook wel. Eerste punt op de agenda: de stock maken. Stock maken is een activiteit die er uit bestaat ketels af te lopen en te schatten hoeveel ton chocolade zij zoal bevatten. Je- in mijn geval: wilde- gokken vul je netjes in op een formulier.

Tip: overschrijd bij het gissen niet de maximumcapaciteit van de ketel. Dat hebben ze 'op den bureau' zo in de smiezen. Twintig minuten en een kleine verdwaling - hoe slaag ik er toch steeds weer in?- later eindig ik met een netjes- sure, ja- ingevuld blaadje op het einde van mijn ronde. Ik bots nog op Bart en zijn dagelijks commentaar: 'Ooola, papierweirk!' Ja, Bart, ze zijn hier zo gek of onderbemand om mij eender wat toe te vertrouwen.

De gegevens zijn gedropt op een lege bureau. We zetten de pas er in, want je hebt hier zoiets als een target. Ik moet namelijk minimaal een 2,5 ton chocolade gesmolten zien te krijgen. En liefst meer ook, want we hangen nu éénmaal graag de Stachanov uit. Anders kan ik pa niet onder ogen komen.
Ga open koppige automatische poort. Ik moet nodig aan de slag. Onding. Mechanisme doorgrond: poort opent als je met veel animo en spartelend voorbij het elektronisch oog huppelt. Waar staat RTP voor? Return to production. De opzet: ontevreden klanten sturen afgewerkte producten terug en hier worden die hersmolten om er terug het zelfde van te maken.

Ok, wat hebben we voorradig? Twee paletten witte, drie melk en -o wonder- een stuk of vijftien zwarte. De opdracht: smelt deze chocolade om en zorg dat je de bekomen brei een melkkleur heeft. (vraag: hoe smelt je zwarte chocolade zo om dat het melkchocolade wordt???) Staan ter beschikking: twee transpaletten, gammel maar nog gebruiksklaar, een schop, een spatel, een snijmes en nogal onmisbaar: twee smeltketels.

Laten we maar beginnen met het simpelere werk: reuzentabletten melkchocolade verwerken. Procedure: men neme ene doos van 25 kg van ene stapel, men snijde de doos open , men snijde de verpakkingen van de tabletten open, men keile de tabletten tegen de rand van de smeltketel teneinde ze reeds in stukjes te hebben om het smeltproces te vergemakkelijken. Men kijke op tijd eens rond om te zien of niemand ziet dat je er eigen methodes op nahoudt. 600 kilo melk later, tijd voor hetzelfde maar dan in fondantuitvoering.

Bezoek van een hoge. Te herkennen aan: witte overjas zonder vlekken -tenzij van koffie- die openhangt en de burgerkledij niet weet te verbergen plus die typische uitdrukking op het gelaat die je zegt dat de persoon in kwestie te stom is om te helpen donderen, vandaar dat ze er dan maar een hoge van gemaakt hebben. Of ik het red? Als u met uw pollen van alles afblijft wel, ja. De man kan geen gedachten lezen en wenst te proeven van een palet melk. Als er karamel inzit mag ik namelijk maar 200 kilo verwerken. Na enig gepruts vraagt hij mijn zakmes om een doos open te frunniken. Na dit tot een goed eind gebracht te hebben -applaus graag-, lazert hij de tablet tegen de ketelrand. Hij proeft en geeft zijn fiat. Ik mag er op los smelten.


De hoge gaat zijn handen wassen, want "straks denken ze nog dat ik gewerkt heb". Ik zou maar niet te optimistisch zijn.


Telefoon. Ik heb hier telefoon? Of ik kom eten? Juist ja, lunchpauze. Ik kom er aan.
Hallo co-jobstudent. 'Alles goed?' Het gaat niet te best met de jongeman daar zijn lief het gisteren tijdens de lunch in deze zelfde cafetaria telefonisch uitgemaakt heeft. Zelf vind ik dat hij niet te moeilijk moet doen, want een beeldschone jobstudente komt elke dag zijn afdeling kuisen. Ik word geacht zelf een poging te ondernemen de boel proper te houden. Ik zweer het; de vloer was reeds onzichtbaar voor ik er aankwam.

'Heb je er al mee gesproken?'

'Nee, maar ik heb eens diep in haar ogen gekeken.'

'En?'

'Ze keek meteen verlegen weg.'

'Spreek ze dan aan hé'

'Ik ken da meiske wel ni hè'

'Teenage angst has paid off well, now I'm bored and old.'

'hè?'

Vaarwel lunchpauze. Terug naar het smelten. 'Out of the sky, into the dirt'

Tijd voor variatie: zakken zwarte chocoladevlokken à 25 kg per zak over je schouder zwieren en opensnijden. Venijnige zwarte korrels die de vloeibaarheid halsstarrig schuwen. Waar is de tijd dat ik die zelf maakte i.p.v. ze te moeten smelten? Ok, goed, dat was ook niet alles. Oeps, spatel verdwijnt in de warme massa. 'Dive dive' achter de spatel. Hallo Leo. Ik ken je precieze functie niet, ik weet alleen zeker dat jij je nog nooit vuil hebt moeten maken.

'Ik zie dat ze toch geleverd hebben'

'Ja'

' Ziet dat hier nu vol staan, zeg. Ik heb nog zo gebeld om die levering te verleggen.'

'Uhuh'

' tis hier een zottekeskot ze, amai, ik moet van hier naar daar vliegen, ik krijg het hier allemaal te regelen'

('what's my biggest fear? People who have seen it all and let you know it.')

'Oei'

'Pas op dat uw spatel niet in de ketel valt. Misschien legt ge hem beter hier.'

('forever in debt to your priceless advice')

'aja, zo'

''k ga dan maar eens verder doen, ja en als ze nog zouden leveren, 't zal wel niet, maar zet het dan maar hier naast'

'ja' (geleverd werd er wel degelijk nog, noot van de redactie)

Bye bye wat uw functie ook mogen zijn. O nee, daar hebben we meer bezoek. Willy, manusje van alles, die in november met pensioen gaat. Echt, kunnen we die mens niet gewoon nu al laten gaan?

'ja, ja, Russisch, jong, Russisch, en Slovééns'

'Uhuh'

'Slauvische taule, jong'
(Slavische talen, man)

'ja'

'Russisch, jong.'

'Uhuh'

'Jaja, as ge zu aat zijtj as ekik, ten gaut den tijd rap ze'
(ja, ja, als je ze oud bent als ik, gaat de tijd snel hoor)

'ka mij da veerstelle'
(ik kan mij dat voorstellen)

'gij moetj nog fieteg jaur weirke, jong. Mo ge zie da zitte?'
(jij hebt nog veertig jaar arbeid voor de boeg, maar je ziet dat wel zitten?)

'Bajauk'
( best wel nog, wat zal ik er anders mee doen?)

'ten ist goed'
(dan is het goed)

Stilte

'Jaja, jong, Russisch…en Slovééns'

'ja'

'Russisch, seg'

'Uhuh'

Exit Willy, de grote redenaar. Welkom Patrick. Word ik wel geacht een klop uit te voeren?

'Kom, lotj dei klodn na mor isj efkes ligge'
(kom laat heel die boel nu maar even staan)

Wandelingetje in de middagzon.

' Gij etj gij zeker ne grakelijken huup aur onder da moesjke zitte? Doe dei klodn isj af.'
(Jij hebt zeker wel een heleboel haar onder dat haarnetje zitten? Zet dat ding eens af.)

(Mij goed, 'whatever, nevermind')

'Jaan, zonder da moesjke zijje pecies ne gangster'
( Kijk eens aan, zonder dat haarnetje ben je net een crimineel)

'tis mo ve te zjievere ze)
(ik scherts maar wat)

'Ge doetj toch ni te veel hè? Hoeveel moeje doen?'

'Twienalf ton'

'Ge kenjt zien da ge'r ni te veel over gotj hè. Ge moetj isj peize op dei manen da ier vast ston hè. Ast er ier azu ne snotnees toekomt da in iene kier tdobbel doe as ze zeer'
( Pas maar op dat je dat niet te zeer overschrijdt. Denk eens aan de mannen die hier vast tewerkgesteld zijn hé. Als er hier een snotneus opduikt die ineens het dubbele van hen doet)

'Verig jaur wou je mij elk potteken dak te veel mokn doen opeetn'
(Vorig jaar wou je mij elk potje dat ik te veel maakte, doen opeten)

'Jaut das waur; kerinner mij da)
(ja, dat is waar. Ik herinner mij dat)

'Wa goje gij vant wiekend doen?'
(wat zijn jouw plannen voor het week-end?)

'tsestig pinjtjen binnekappe, zeker? Kwetekik da ni.'
(Zestig pinten nuttigen, zeker? Geen idee)

'Mor allè, kgon a isj laute, eigelijk meege za zu langk ni allien laute ston ze. Der zou alle twie iere imand moete komme zien, da gier ni iveranst ligt'
(maar, goed ik laat je, eigenlijk mogen ze je zo lang niet alleen laten werken, hoor. Er zou om de twee uur iemand een kijkje moeten komen nemen of je hier niet ergens ligt. Veronderstellende dat mij een ongeval zou kunnen overkomen, niet dat ik ergens zou kunnen liggen slapen, noot van de redactie.)

'As ger over gotj, ist op a bakkes hè'
(als je het target overschrijdt, sla ik op uw smoel)

Grappige kerel nog. We zitten aan 3300 kg en ben er tamelijk gerust in dat ze mij aan de poort niet zullen staan opwachten met baseballknuppels of iets dergelijks. De voorman ziet trouwens liever dat ik 4000 kg versmelt. 'I'm buried up to my neck in contradictory flies'. In elk geval; met al dat gepalaver is het tijd om op te kuisen. De meest opvallende vlekken uit de vloer verwijderen met natte doeken.(Er is wel een aftrekker, maar geen dweil.) De pompbak uitwassen. De zift leegkrabben. (De gesmolten chocolade wordt namelijk eerst gezift.

Mijn werkzaamheden worden dan ook dagelijks een keer of vijf zes stilgelegd omdat de zeef verstopt is.) Zoet met kuiswerk voor een half uur en dan richting kleedkamers, richting fietsenstalling, naar de ouderlijke woonst, richting meer kuiswerk ook, want moederlief keert morgen terug uit Kroatië. 'Clean up before she comes, living in a dusty dump, clean up before she comes' en dan om 19u: slapen, de tedere onslaap van de arbeider. Willy en de chocoladefabriek: leuk voor een maand, maar voor geen dag langer, en ja, ma en pa, jullie hadden weer eens gelijk: studeer, studeer, studeer.

 

feedback van andere lezers

  • Magdalena
    waaw. Jij schrijft niet zomaar hé? Jij BENT een schrijver.
    (wel opgelucht dat je een vertaling bij het dialect toevoegt :):):) )
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .